divendres, 15 de juny de 2007

T'estan robant 2.704 euros!


Aquesta setmana m'ha arribat un correu informant de l'existència de la web de l'Observatori del Finançament de Catalunya http://www.ofc.cat/ que té la intenció d'informar sobre el desplegament de l'Estatut en matèria de finançament, d'analitzar el resultat obtingut en el procés de negociació, i sobretot, de divulgar les balances fiscals. Per cert, unes balances que fa anys que se'ns amaguen per tal que no siguem conscients del que ens roba l'Estat.

Sobre les balances, l'Observatori difon unes dades de l'economista Jordi Pons que ha fet una estimació de les xifres que correspondrien al 2005 a partir de les dades de FUNCAS. Doncs la conclusió és esfereïdora: el dèficit fiscal de Catalunya del 2005 assolia els 19.177 milions d'euros, és a dir, 2.704€ per habitant i el 10,5% del PIB de Catalunya.

El diccionari és ben clar en definir què és el dèficit fiscal: la situació econòmica en què un poble, una comunitat, una regió, una nació o un conjunt de ciutadans paga més impostos del que rep posteriorment en concepte de contrapartides, ja sigui en infraestructures, serveis, inversions, subvencions, transferències, etc.

Ja està tot dit doncs; cada català paga 2.704 euros a l'estat sense veure's compensat d'altra manera que amb els insults i crítiques de diversos ciutadans espanyols que tenen el valor d'acusar-nos d'insolidaris quan pronunciem les paraules espoli fiscal.

Sens dubte aquesta pàgina ens aclareix uns quants dubtes en matèria financera i treu a la llum unes xifres escandaloses. Però més enllà de xifres sobre un paper, cal que tots els habitants de Catalunya siguem conscients del què passa veritablement. Ja no serveix el discurs de què som la comunitat autònoma més rica i que hem d'ajudar les altres, perquè des de fa temps, Catalunya perd pistonada, deixa de rebre inversions i les anomenades zones més desfavorides de l'Estat ens passen la mà per la cara. Molts dels nostres diners se'n van cap a algun altre lloc i no retornen de cap manera. La pregunta és fàcil: vols que això continui sent així? Jo dic clarament que no.


Si per sentiment no ets independentista, fes-te'n pels diners que et roben!

18 comentaris:

Anònim ha dit...

Estimada Marta,
ets periodista, ets intel·ligent encara que jove, ets d'esquerra.
Si us plau no menstinguis els teus lectors. Ressaca electoral i ja està tot dit?
A Torregrossa hi ha dos blocs, des de sempre ara i abans. No et sentis tan orgullosa del regidor d'ERC, espera't que s'acabi la legislatura. El regidor que ara, és d'ERC, abans havia estat d'un altre lloc i va fer que aquests que ho han fet tan malament es fessin amb l'alcaldia cap allà a finals dels 90,junt amb el PP, el mateix, un carnet amb unes sigles no el canviarà. Un carnet és un tros de paper plastificat, allò que importa són les idees.
I del fracàs d'ERC , ja ho has dit tot? No hi haurà ni una engruna d'autocrítica? I de l'abstenció generalitzada tampoc no ens en parlaràs?
Marta Vilalta, que ja ho sabem que ens roben, tots, els polítics professionals els primers, explica'ns més coses o aquest blog es convertirà en un espai ple de llocs comuns i obvietats. I encara que siguis jove, independentista i periodista amb un futur brillant al davant que un carnet qualsevol no et distancii de la gent que ja estem una mica farts de discursos grandieloqüents i d'històries de la vora el foc. La política és un món de llops que funciona a base d'empentes i joc brut.
Esperava quelcom més de tu, de tota manera aniré entrant a veure si t'animes i et decideixes a respectar els teus lectors.

Arnau Beà ha dit...

Apreciat anònim,

Què fàcil és opinar quan no es té nom!! En primer lloc, m'agradaria deixar clar que comparteixo algunes de les teves preucupacions com ara l'abstenció generalitzada i el pervenir de l'anomenada "clase política", tan d'aquesta gran nació com de la resta del món. En segon lloc, però, també m'agradaria deixar clar que quan algú pretén demanar respecte i autocrítica, com a mínim, ha de ser capaç de dir dir qui és i donar la cara. (més que res per respecte a l'autor i a la resta de lectors; és la manera de fer d'algú civilitzat)

Tot i no conèixer massa bé la realitat política de Torregrossa, m'atreviria a dir que trencar l'inèrcia convergent que duia el poble no haurà estat gens fàcil per un partit que es presenta per primer cop. (recordem que es tracta d'un poble que fins i tot conserva monuments franquistes; tots som sabedors de l'amistat entre la dreta convergent catalana i l'escòria españolista)


En un partit polític l'autocrítica sempre hi ha de ser present, tan si els resultats van malament com si van bé, però això no vol dir que s'hagi de fer precipitadament i abans d'hora. (tot just s'ha constituït l'ajuntament).


Salut

Anònim ha dit...

Estimat Arnau Beá,
sóc algú que coneix la Marta i tota la seva família, si pretens que et digui el nom vas bé cirerer, no ho faré per raons obvies. Podria dir que em dic M Capell, per exemple, i em quedaria tan ample, però no m'agrada dir mentides.
No ha estat ERC qui ha trencat la inèrcia convergent ha estat el PSC, ara que, potser sí que ERC ha dividit el vot catalanista i això ha anat molt bé als socialistes que amb menys vots absoluts que en les passades municipals han aconseguit la majoria absoluta. Coses del senyor Hont.
Sí que hi ha un monument franquista amb l'àliga, el jou i les fletxes però et faig avinent que abans de l'escòria convergent hi havia un govern socialista i el monòlit encara hi és.
Moralina: si no saps de què parles, millor guarda silenci.
Penso que ets una mica sectari, benvolgut Arnau, precisament l'altre dia la Carme Vidal parlava del monument al seu espai: el cafè dels omesos.
I quan dius que s'ha de fer l'autocrítica? D'aquí a quatre anys?
Mira noiet, a Lleida ciutat els d'ERC han rebutjat l'oferta d'en Ros perquè resulta més rentable, electoralment parlant, estar a l'oposició que al govern. Ara ja veurem si estaran a la Paeria a l'oposició i a la Dipu al govern la qualcosa provocaria un atac d'esquizofrènia als soferts ciutadans.
ja sé que tot just s'han constituit ahir els ajuntaments i per cert, la fastigosa convergència bé que ha pactat amb ERC a la Seu, capital de l'Alt Urgell. Això de la cadira i l'eròtica del poder fa que tots es passin per l'arc del triomf la voluntat dels rucs que encara anem o van a votar.
Bona nit.

Arnau Beà ha dit...

Apreciat Capell,

Com a sectàri que s'identifica quan dóna la seva opinió sobre alguna cosa, et demano que em mantinguis l'accent del cognom encarat a l'esquerra com li correspont.

L'única raó obvia per no dir el teu nom (coneixis o no la Marta i la seva santa familia) és perquè no vols donar la cara. Si tant bé coneixes l'autora (i no ho dubto), amb més confiança podràs devatre-li qualsevol tema, inclós la manera d'enfocar el seu bloc.

Tot i que recomanes no parlar del que no es coneix (ho comparteixo), vec que no estàlvies adjectius qualificatius cap al pobre sectàri que escriu aquestes línies, encara que segurament no em coneixes.

Pel que fà al resultat electoral de Torregrossa, com ja vaig dir, no conec massa bé l'historial polític del poble. De totes maneres, el que sí que sabem és que el PSC hi ha presentat llista des de sempre i no ha estat fins aquesta vegada (amb l'entrada a escena d'ERC) quan el poble ha fet un tomb a l' ESQUERRA, que no un tomb cap a ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA. Precisament em referia a això quan deia que s'havia trencat l'inèrcia convergent del poble.

Pel que fà al monòlit feixista, crec que tots plegats em de donar un xic de temps i confiança al regidor d'ERC (ara que em conseguit entrar al govern del poble) per fer la seva feina, i si no la fà ben feta, criticar-lo. (però al seu moment)

Pel que fà als pactes post-electorals d'altres pobles, és un tema massa ampli com per tractar-lo en aquest mateix escrit. Encara que si et decideixes a donar el nom estaré encantat de discutir-ho amb tú des d'un mitjà més dinàmic que no pas aquest.

De totes maneres, no oblidis que els "rucs" que anem o van a votar (com tú dius) som els que escollim els qui han de pactar i no els pactes.

Visca Catalunya lliure de qualsevol ombra de dretes, parlin la llengua que parlin.

Anònim ha dit...

Estimat Arnau Beà amb accent obert a la à,
em copsa i em garratiba el teu fervor catalanista més quan al teu escrit, oh! dilecte amic, hi trobo errades garrafals (grosses com una garrafa de les grosses). Però bé deixem-ho estar ja que cadascú escriu com li peta i anem a fer una mica d'història torregrossina que veig que no domines gaire per no dir gens.
Des de l'any 79 fins al 98 a Torregrossa guanyava el PSC fins que el senyor cap de llista d'ERC (que per cert ja és granadet, li falta poc per la jubilació) es va conxorxar amb el PP i CIU i van fotre fora a l'alcalde socialista que en pau reposi. Vull dir que li van engegar una moció de censura.
Per tant si vull criticar-lo ho faré i tant com em roti, com comprendràs, noiet sectari (un nom i un adjectiu qualificatiu, de manual o de Galí) perquè visc en un país lliure i perquè ja ens van tenir bocaclosos uns feixistes perquè ara vulguin tenir-nos amb la boca tancada uns altres catalanistes-independentistes d'opereta barata. Feu riure una mica, no em diguis que no i els electors us ho han dit clar i català.
Pel que fa al monòlit feixista i l'altre que no és feixista però és lleig que fa cagar, si els ha de treure el senyor esmentat de tan dilecta i patriòtica formació et recomano que seguis en una cadira o sofà amb chaise longue perquè si no, et sortiran arrels. Si algú els treu serà en Montilla a cop de decret i perquè no vindrà a Torregrossa que si no, ja en parlaríem.
Pel que fa als rucs de mena que anem o van a votar no triem qui ha de pactar sinó qui volem que ens representi, els pactes ja són cosa seva de a veure què em dones tu i que em dóna l'altre. Una mena de fira de càrrecs que fa cagar i fa pixar, ves avui estic escatològic.
Per això n'hi ha de llestos que ni es molesten perquè després fan allò que els hi surt dels collons o de la punta de la fava o de la figa. I als soferts ciutadans que ens bombin.
Ai nen que no en saps de la missa la meitat, que dic la meitat ni la quarta part.
No tinguis por que això de que és massa complicat com a excusa a un iogurt de 15 o 16 pot servir però a mi no que ja n'he vist de molt grosses perquè ara em vinguis amb romanços que per romanços ja tenim la tevetrés.
Digue'm si us plau en què es diferencia una persona de dretes d'una persona d'esquerres, m'interessa molt saber-ho i de passada saber com algú pot ser així i quina classe d'educació ha rebut que produeix aquesta mena de persones tan estranyes, segons la meva manera de veure el món. Les dretes i les esquerres em sona a segle XIX.
Mira si no l'afer estatutari: el PP va votar NO, ERC va votar NO.
Serà veritat allò tan suat de que els extrems s'acaben sempre tocant?
I parlant de tocar: toco el dos.
Apa, treu l'estelada i fes una altra proclama patriòtica que em fan molta gràcia.
Si l'Avi o en Lluís del Tarrós aixequessin el cap us fotrien un raig d'hòsties que no pararíeu fins al Conflent.
Un petonet.

Arnau Beà ha dit...

Apreciat anònim,

Disculpa que les meves errades garrafals fagin patir els teus ulls acostumats a floritures literàries d'alt nivell.

T'agraeixo moltíssim la classe d'història torregrossina (sincerament). No dius pq li van "engegar" la moció de censura, per tant no puc valorar si el nostre cap de llista va fer ben fet (recorda que quan es pretén ensenyar s'ha de dir tot. Les valoracions ja les farà l'alumne, en aquest cas el sectari)

No sé si els feixistes et van tenir gaire amb la boca tancada (no sé l'edat k tens. Jo en faré 22 aviat), però en tot cas, hauries d'aprofitar l'època d'aparent llibertat que ens ha tocat viure per parlar donant la cara (aprofita que ara no hi ha ningú que t'impedeixi opinar!!) (gol de Varela al Madrid!! i de Puyol al nou estadi!!)

Últimament, els nostres electors ens fan arribar molts missatges, alguns d'aprovació i d'altres de rebuig. Però això és inevitable, sobretot si es governa.

Pel que fa al govern de Torregrossa i al monòlit, no conec el nostre regidor, per tant no em queda altra opció que esperar per veure què fà. (i diria que per molt k el coneguis, a tú tampoc et keda altre remei...a no ser que siguis druïda i puguis, d'alguna manera, preveure el futur)

(Gol de Mesi!!....vaig demanar que el barça guanyés la lliga a canvi d'aprobar els exàmens....s'ha de vigilar amb el que es demana)

Bé, per acabar, insistir que els electors escollim qui ha de pactar (ho sigui els representants) i no els pròpis pactes. Sinó t'agrada, sempre pots proposar que els pactes post-electorals possibles quedin clars en les propostes electorals de cada partit. (però no seràs tant "iogurt")

Tot i així no perdis l'esperança de tirar endavant aquest gran país! (a pesar dels sectaris)....i recorda que Catalunya pot viure sense la resta de l'Univers, però l'Univers no pot viure sense Catalunya! (t'imagines Voltaire amb barretina?)

Anònim ha dit...

Fillet del meu cor,
22 anyets i amb tanta mala llet, apuntes maneres tu, estimat. Amb el temps pots arribar lluny (al Parlament)
Doncs sí que els feixistes em van tenir callat força anys. No et pensis que el món va començar quan tu vas sortir de l'ou que abans ja hi èrem ni tampoc et pensis que el teu melic és el més maco de la terra perquè on n'hi ha un sempre n'hi pot haver un altre. No te'l diré el meu nom i no cal que burxis més que si dic no ni que baixés el Coronel en persona em faria dir que sí.
No sóc cap druida jo, no però conec a l'interfecte com si l'hagués parit i sé allò que farà: no res.
Van fer fora l'alcalde perquè volien manar ells, que molt estudiar però després sou incapaços de treure cap conclusió. No sé pas què us ensenyen a la uni que se us ha de donar tot ben mastegat.
Voltaire amb barretina i calça curta no me'l puc imaginar, m'estimo més imaginar-me a en Robespierre habillat de timbaler del Bruc amb una esmolada guillotina fent una bona feina pel país. Osti, tu! quina bona idea, potser la patentaré no fos cas que me la robeu els d'esquerra que potser tu ets un bon noi però n'hi ha cada un...
Jo, allò que proposo són les llistes obertes, com les del Senat, calla! què hi has votat mai al senat? que fas una creueta i assenyales els que t'agraden, ara t'has de quedar les llonzes i la torna i de vegades a les llistes hi ha més torna que carn de la bona.
Pel que fa a les meves lectures, nen, quan tenia la teva edat ja m'havia llegit tota la biblioteca d'Alexandria, en versió original, no subtitulada com vosaltres que si no és amb l'idioma sacre no llegiu res de res, ni els llibres de text que ja es veu estudiant el darrer dia i a més amb la tele engegada. Així fem país.
Vinga maco que et vagin bé els examens i segueix amb la flama, la barretina, el Voltor aquest que dius i la mare que el va parir.
Un petonet i compte amb aquesta orto que així no farem res.

Arnau Beà ha dit...

Estimat anònim,

Gràcies pels teus elogis i consells. Et sento com un avi adoptiu.

S'insinuen les maneres nobles d'algú que se sap hereu de la cultura i saviesa amagades entre les columnes de l'antiga Alexandria.

No em deixes altre remei que rendir-me als teus arguments forjats amb cura, fins l'últim detall.

Ja he dit que t'aprecio molt?

Com sigui que aires de desencant polític, i malcontent general, ens han allunyat del nostre debat inicial, donaria per acabada la nostra conversa cibernètica.

Una abraçada del sectari insubmís.

Anònim ha dit...

Què haig de fer per tenir el teu mòbil o e-mail? M'agradaria poder-te conèixer...

PS: Aniràs a l'Acampada Jove?

Arnau Beà ha dit...

Apreciat anònim,

Com podria negar-li el mail al meu avi adoptiu!!...bea_arnau@hotmail.com (no m'hi vaig matar massa)

A l'acampada no crec que hi pugui anar....els sectaris i tot em de treballar per sobreviure!...encara que m'agradaria molt ser-hi.

Adeu company/a.

Anònim ha dit...

Estimat Arnau,
em sembla que has tingut una petita confusió primer jo no sóc el darrer anònim que demana un mail i em sembla molt que no te'l demanava a tu sinó a la Marteta. Es veu que el tio té bon gust.
M Capell

Arnau Beà ha dit...

Avi Capell!!...maleïda confusió...pensava k podriem intimar. No hi fa res...igualment ja estava abatut: el barça no ha guanyat la lliga.

(veus k passa kuan tothom és anònim...)

Adeu!

Anònim ha dit...

Sí ja ho veig què fan els egocèntrics presumits que s'ho creuen. Lo que jo et digui maco.

Arnau Beà ha dit...

;)

Anònim ha dit...

m'agradaria tenir el mail de la marta vilalta no el d'un arnau beà xD

PS: Marta, aniràs a l'Acampada?

arnau beà ha dit...

xdd...m'alegra haver-ho aclarit, però no saps el que et perds.;)

Marta. ha dit...

Hola,
sóc la Marta. El meu correu és mavilalta@hotmail.com

Anònim ha dit...

Estic completament dacord amb el que diu l'ànonim.

Per cert Marta, he llegit per sobre el teu blog i veient que sent tant catalanista com ets trobo estrany que no tinguis un bloc.cat.

Només és un incís.